Cookies 🍪

Deze site gebruikt cookies waar we je toestemming voor nodig hebben. Meer informatie

Doorgaan naar content
Easy Aanrecht

Composieten aanrechtblad schoonmaken 

Het schoonmaken van een composieten aanrechtblad is erg eenvoudig. Dit komt doordat een composieten aanrechtblad niet-poreus is, wat ervoor zorgt dat vloeistoffen en andere vervuilende stoffen niet snel het blad binnendringen. Hierdoor is het blad erg onderhoudsvriendelijk. Toch is het belangrijk dat je jouw aanrechtblad, wanneer nodig, goed schoonmaakt. 

Wat is composiet precies? 

Voordat we bespreken hoe je composiet het beste kunt schoonmaken, is het belangrijk om te weten wat composiet precies is. Als je namelijk niet goed weet wat voor materiaal het is, kun je het per ongeluk verkeerd schoonmaken, wat voor meer vlekken kan zorgen. Composiet kan bijvoorbeeld niet goed tegen zuur en schuurmiddelen. 

Composiet bestaat uit verschillende gerecyclede materialen, zoals graniet, kwarts, beton en harsen. Bij een juiste mix van deze materialen vormt zich composiet. Hierbij kunnen kleurpigmenten of granietkorrels worden toegevoegd, wat voor een mooie uitstraling zorgt. De materialen worden onder hoge druk en temperatuur samengeperst, waardoor composiet erg sterk en compact is. Dit maakt het perfect materiaal voor jouw aanrechtblad. 

Het schoonmaken van jouw composieten aanrechtblad 

Het schoonmaken van een composieten aanrechtblad verschilt per type vlek of vervuiling. Een vlek die langdurig in het blad zit, moet je anders behandelen dan een klein vlekje dat er gemakkelijk uitgaat. Volg daarom onderstaande stappen om jouw aanrechtblad goed schoon te maken. 

Stap 1: Gebruik een (vochtige) doek 

Het eerste wat je moet doen om jouw aanrechtblad schoon te krijgen, is een (vochtige) doek over het blad halen. Dit doekje verwijdert al het vuil dat nog niet in het blad is getrokken. Omdat composiet erg compact is, blijven vloeistoffen of vuil vaak op het oppervlak liggen en kun je het eenvoudig verwijderen door er een doek overheen te halen. 

Stap 2: Gebruik een licht schoonmaakmiddel 

Is een doekje niet genoeg om de vlekken te verwijderen? Gebruik dan een licht schoonmaakmiddel in combinatie met een vochtige doek. Denk hierbij aan Dreft of een ander mild schoonmaakmiddel dat je bij de drogist of supermarkt kunt halen. Let op: gebruik geen Dreft Citroen of andere zure schoonmaakmiddelen, want composiet kan hier niet tegen. Maak na het schoonmaken het blad goed droog en wacht een paar uur. Vaak is een licht schoonmaakmiddel voldoende om ingetrokken vlekken te verwijderen. Lukt dit niet? Ga dan verder met stap 3. 

Stap 3: Gebruik Cif Cream 

Als een licht schoonmaakmiddel niet voldoende is, kun je Cif Cream gebruiken. Breng een kleine hoeveelheid aan op het aanrechtblad, eventueel verdund met water, en wrijf stevig met een vochtige doek over de vlek. Laat het Cif Cream eventueel een paar minuten intrekken. Droog het blad daarna grondig en verwijder alle schoonmaakmiddelen. Herhaal dit proces indien nodig. Soms kan het nodig zijn om deze stap meerdere keren uit te voeren voordat de vlek helemaal verdwenen is. 

Extra tip! 

Om jouw blad schoon en vlekvrij te houden, is het verstandig om dagelijks een vochtige doek en eventueel wat licht schoonmaakmiddel te gebruiken. Vlekken ontstaan vaak wanneer vuil of vloeistof langdurig op het blad blijft liggen. Door regelmatig schoon te maken voorkom je dit. 

Kalk verwijderen

Naast vlekken kan er ook kalkaanslag ontstaan op jouw aanrechtblad. In ons water zit een hoge hoeveelheid kalk, waardoor er al snel witte vlekken kunnen ontstaan. Als dit het geval is, kun je het beste schoonmaakazijn gebruiken. Verdun dit eventueel met water en breng het aan op jouw aanrechtblad. Laat het een paar minuten intrekken en verwijder het vervolgens met een droge doek of keukenpapier.

Mijn aanrechtblad is alsnog niet schoon. Wat nu? 

Als je alle stappen hebt doorlopen en er zitten nog steeds vlekken in jouw aanrechtblad, dan kan het zijn dat de vlek zo diep is ingetrokken dat hij waarschijnlijk niet meer te verwijderen is. Dit kan gebeuren als er sterk vervuilende stoffen (zoals zuren) lang op het blad hebben gelegen. Hoe langer deze stoffen blijven liggen, hoe dieper ze in het blad trekken. Daarom raden wij aan om dagelijks je aanrechtblad af te nemen met een vochtige doek. 

Wil je toch proberen de vlek eruit te krijgen? 

Als Cif Cream niet werkt, is het begrijpelijk dat je een zwaarder schoonmaakmiddel wilt proberen. Toch raden wij dit af. Zwaardere schoonmaakmiddelen kunnen het oppervlak van composiet namelijk aantasten, waardoor er juist meer vlekken ontstaan en het blad er minder mooi uitgaat zien. 

Andere oplossingen 

Als jouw aanrechtblad oud en versleten is, of als er een vlek in zit die niet meer te verwijderen is, overweeg dan om een nieuw aanrechtblad aan te schaffen. Een nieuw blad zorgt ervoor dat jouw keuken weer straalt. Bovendien kun je een nieuw blad goed behandelen, zodat het langer mooi blijft. Wil je dit? Vraag dan een offerte aan of bekijk ons assortiment met al onze kleuren. 

Is een nieuw aanrechtblad momenteel geen optie? Laat jouw blad dan professioneel reinigen. Professionals weten vaak precies hoe ze hardnekkige vlekken kunnen verwijderen zonder schade aan te richten. Dit is vaak goedkoper dan een nieuw aanrechtblad en kan een goede tijdelijke oplossing zijn. 

Veelgestelde vragen over composiet

Vuil en vloeistoffen trekken niet gemakkelijk in het materiaal. Hierdoor is het eenvoudig schoon te maken met een vochtige doek en een mild reinigingsmiddel. Gebruik bij hardnekkige vlekken een beetje Cif cream.

Voordelen Nadelen
- Uiterst duurzaam         - Gevoelig voor vlekken
- Bestendig tegen krassen         - Vraagt oplettendheid
- Hygiënisch         - Hittegevoelig
- Onderhoudsvriendelijk
- Milieuvriendelijk
- Hittebestendig

Composiet is uiterst duurzaam. Het is namelijk gemaakt van verschillende gerecyclede materialen, zoals graniet, kwarts, beton en harsen. Ook heeft composiet een lange levensduur.

De prijs van jouw aanrechtblad hangt af van de afmetingen, kleur, afwerkingen en aanpassingen. Composiet is verkrijgbaar in de laagste prijsgroep, waardoor je een erg goedkoop composieten blad in je keuken kunt krijgen. Veel kleuren zitten echter ook in hogere prijsgroepen, waardoor de prijs ook hoger kan uitkomen. Reken nu je eigen aanrechtblad uit en ontvang je offerte via de mail.

Composiet is het materiaal met de meeste opties als het gaat om kleur. Dit komt omdat het meer dan 150 verschillende kleuren biedt.

Er zijn veel verschillen tussen de vier bladen. Zo zijn keramiek en Dekton erg kras- en vlekbestendig. Composiet en graniet zijn dit weer wat minder. Daarnaast is graniet 100% natuursteen, wat de andere drie niet zijn. Composiet is daarnaast in meer dan 150 verschillende kleuren te krijgen, wat veruit het meeste is van de vier. Voor alle verschillen, ga naar de voor en nadelen van verschillende soorten aanrechtbladen pagina!